Ruginė duona

Pamaitinti, išminkyti, paruošti lovelį, subaksnoti, kad kvėpuotų, paglostyti, peržegnoti, iškepti ir palikti per naktį miegoti. Bent tris dienas trunkantis ruginės duonos kepimo ritualas niekad nebuvo tik apie galutinį produktą. Tai, visų pirma, namų ir šeimos simbolis, vis dar užimantis garbingą vietą ant mūsų švenčių stalo.

Pagal senovinį Marcinkonių receptą pokario duoną kepanti Rūta Sakalienė pasakoja, jog ruginė duona mėgsta tylą ir ramybę. Minkydama tešlą ir formuodama duoną, ji stengiasi nekalbėti. Netriukšmauti prašydavo ir aplink zujančių mažų vaikų: kepant duoną norisi sukurti magišką nuotaiką, nes su kiekvienu kepalu krosnyje gimsta kažkas gyvo ir naujo.

„Duonos kepimas yra meilės procesas. Ar yra koks kitas produktas, kurį mes tiek kartų glostom?“

Pamaitinti, išminkyti, paruošti lovelį, subaksnoti, kad kvėpuotų, paglostyti, peržegnoti, iškepti ir palikti per naktį miegoti. Bent tris dienas trunkantis ruginės duonos kepimo ritualas niekad nebuvo tik apie galutinį produktą. Tai, visų pirma, namų ir šeimos simbolis, vis dar užimantis garbingą vietą ant mūsų švenčių stalo.

Pagal senovinį Marcinkonių receptą pokario duoną kepanti Rūta Sakalienė pasakoja, jog ruginė duona mėgsta tylą ir ramybę. Minkydama tešlą ir formuodama duoną, ji stengiasi nekalbėti. Netriukšmauti prašydavo ir aplink zujančių mažų vaikų: kepant duoną norisi sukurti magišką nuotaiką, nes su kiekvienu kepalu krosnyje gimsta kažkas gyvo ir naujo.